premii literare

recenta reactie a lui Manolescu a impartit in doua lumea postacilor: cei care se simt jigniti ca literatura nu e de consum, ci dimpotriva, ca este ermetica, avizata de cei vechi si cei care se simt aliatii unor bloggeri de un simt. Cele doua puncte de vedere nu sunt opuse, fireste.

Mi se pare ca chestiunea cu mult mai interesanta este aceea legata de calitatea receptarii actului literar contemporan. Suprinzator (dar numai aparent), toti par a fi de acord ca literatura trebuie valorizata de un public mai larg, nu doar de entitati compuse din critici reputati. Pentru a fi insa critic, indiferent de nivelul la care asipiri sa ajungi, trebuie ca o conditie obligatorie sa fi in tema cu problema, sa fi citit cel putin lucrarile cu pricina.

In speta, toti par a fi acceptat ca o conventie tacita faptul ca operele nu trebuie citite. Rezonanta nu este stabilita de perceptia intrinseca, ci de factori secundari, propagandistici.

Actul literar in sine nu inseamna mare lucru (si experienta Cartarescu este fireste de mare actualitate), ceea ce conteaza cu adevarat este imaginea. Literatura devine astfel un amestec ipocrit de zvonuri cu rol publicitar, de retele si de promovare. Citesc pentru a fi in rand cu ceilalti, pentru ca numele autorului a devenit un brand, pentru ca e la ordinea zilei.

Un critic din seria MAnolescu nu mai poate atrage hoardele de cititori. Literatura a (re)devenit un act ermetic, individualist, fara ecou social, sustras comercializarii.

De aceea, nu sunt de acord nici cu Manolescu (al carui text e in principal impotriva promovarii literaturii de neavizati, dar care sfarseste prin promovare dupa alte criterii), dar nici cu bloggerii care aspira in sinea lor sa fie mijlocitorii dintre masa de cititori si produsul literar.

Faptul ca literatura este promovata de x sau de y ar trebui sa ma lase rece. Nu sunt cititorul modelat de medii literare ori de „sistemul literar”. Ca x sau y reusesc sa faca prozeliti este o chestiune straina, independenta de mine. In realitate, sub pretext de simpli mijlocitori, atat x, cat si y cauta sa se scoata pe ei in evidenta, mai degraba decat ceea ce promoveaza. Si faptul acesta e atat de evident, incat prefer sa citesc dupa propriile mele criterii sau mai exact in functie de intuitie, iar nu dupa indemnurile/valorizarile altora.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s