Blocajul institutional

Un articol trecut aproape neobservat de pe contributors ridica unele probleme interesante, pe care autorul le gandeste, dar pe care le evita cu gratie.

Scris cu o vadita nuanta de autoculpabilizare si cu declararea prealabila a apartenentei politice („Sistemul meu de valori ma plaseaza de partea sustinerii institutiei presidentiale in Romania”), fara a explica de ce este necesar sa alegi aceasta institutie a executivului bicefal romanesc, articolul propune cateva lucruri, evident utopice ( cum ar fi baze de date cu conflicte de interese, deontologie profesionala si educarea publicului prin presa), fara insa a sesiza esenta chestiunii.

Si anume faptul ca exista un blocaj institutional, fie pentru ca institutiile nu sunt lasate sa lucreze, conform atributiilor legale, fie pentru ca acestea sunt intoxicate de oameni politici, care deturneaza activitatea acestora.

Aceasta stare de fapt nu este cauzata de BAsescu ori de Ponta, cele doua tabere nefand altceva decat sa amplifice tensiunile inerente, dar destul de inexplicabile, ce mocnesc necontenit in institutiile publice.

De altfel, este suficient sa arunci paie pe foc, limitandu-te la cateva declaratii, spre a declansa adevarate furii.

Oamenii sunt obositi, sistemul de valori cu care sunt intoxicati impune o conduita de ocolire a legii, pentru ca legea insasi este deturnata de la scopurile sale.

Dar inainte de toate, nimeni nu este obligat sa te educe, statul providential fiind un mit mult mai periculos decat statul care nu te baga in seama ori statul care iti perturba valorile.

De aceea, dincolo de orice normalitate impusa (va mai amintiti? un presedinte pentru linistea noastra), este preferabila starea de conflict politic, pentru motivul fundamental ca lipsa mediatizarii conflictelor ori inexistenta vizibila a acestora nu inseamna ca astfel de conflicte nu exista.

Surprinzator cu autorul articolului mentionat este altceva: ca, desi se prezinta ca psihiatru, ignora rolul esential al dezvaluirii conflictelor (inclusiv a genezei) in vederea solutionarii acestora. Daca incepi prin a te declara de partea uneia dintre tabere, risti sa ratezi analiza cauzelor conflictului si sa te limitezi la exprimarea /intarirea apartenentei de grup.

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s