Import/Export

Acest film ar merita o discutie mai lunga despre perceptiile colective in raporturile est-vest.

Parand a se inspira uneori din Haneke cu al sau Al saptelea continent, in realitate filmul se vrea a fi o cercetare documentara a locurilor comune, greu de deplasat, din mintile europenilor. Ca estul este sursa de sex, cumva vermicular (a se vedea scena cu tiganii, din ce in ce mai numerosi), iar vestul sursa de bani. Nu exista insa punti de comunicare, ci de satisfacere a unor nevoi primare: esticii emigreaza pentru bani, vesticii accepta pe cei nou veniti spre a-i exploata, fie spre a fi folositi la munca de jos, fie spre a-si implini nevoi inabusite. Paul e in realitate un estic, dar care nu-si mai gaseste locul nicaieri. Exportul este redus la jocurile video; exportul in sine este mort ( a se vedea scena in care Paul arunca bani tiganilor, ca si cum acestia ar merge dupa mort)

Acesta insa e doar un fir narativ.

Clinica de geriatrie nu este numai simbolul societatii occidentale decadente, dar cu mijloace financiare, ci se vrea a fi locul unde sperantele nu mai exista, pt ca ele sunt uitate fiind inlocuite de iluziile aducatoare de fericire. Clinica nu este deci un simplu loc unde se moare, ci un experiment social, un fel de gulag existential.

Sunt multe simboluri in acest film, determinanta mi se pare intentia de a expune locurile comune din mintile fiecaruia, cliseele mentale despre est/vest.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în film și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s