Efecte Pivniceru(2)

Ieri scriam despre ce se va intampla cu CSM,  dupa decredibilizarea sa in cazul refuzului numirii unui magistrat in functia de ministru al justitiei. Dincolo de faptul ca tocmai un magistrat este cel mai in masura sa ocupe acest post, chestiunea esentiala era aceea daca CSM percuteaza sau nu la realitatile actuale (chiar daca politicul imbiba si uzeaza totul).

Azi MP si-a dat demisia din functia de magistrat, luand prin surprindere pe toti, atat pe cei care mai credeau in numirea sa ca ministru, dar mai ales pe cei care nu-si doresc acest lucru. Momentul nu este unul prea favorabil pentru detractori, din simplul motiv ca intoxicarile eventuale (numite eufemistic „surse”) nu mai pot aparea in prim plan, de data aceasta spectacolul de maine al Curtii Constitutionale jucand o festa militantilor basisti.

Mai mult, nu va putea fi oprita asocierea intre CSM si CC, in cazul pronuntarii de catre ultima a unei solutii nefavorabile actualei puteri . Aceasta imi pare a fi cea mai mare problema de moment a CSM, confruntat acum, in premiera si cu reactii critice din interiorul sau. Faptul in sine este mai mult simbolic, dar plin de semnificatii, caci reprezentantii societatii civile in CSM au avut pana acum un rol decorativ, in contextul destul de interesant de altfel in care existau propuneri ale lui TB in sensul largirii CSM tocmai cu acesti reprezentanti.

In forma propusa de presedintie, componenta CSM va fi urmatoarea: 10 membri alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de parlament (5 judecatori, 5 procurori), 6 reprezentanti ai societatii civile (3 numiti de catre Parlament, 3 numiti de catre Presedintele Romaniei.

CA unele dintre aceste propuneri erau pur si simplu aberante, este alta discutie. este suficient sa vedem textul art. 126 din Constitutie asa cum se dorea revizuit in perioada de glorie a lui TB:

Controlul judecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu exceptia celor ce privesc raporturile cu Parlamentul, a actelor de comandament cu caracter militar, precum si a celor care privesc politicile fiscale si bugetare”.

Nu este exclus insa ca unele propuneri de revizuire, iar in cazul de fata cele privind CSM, sa prinda contur in actuala guvernare. Politicienii nu se servesc neaparat de propria lor imaginatie, cat de produsele deja lansate.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Efecte Pivniceru(2)

  1. Pingback: Boicotul in CSM | catevaconcluzii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s