Alinierea

Un punct de vedere  foarte inspirat are Cristian Tudor Popescu aici.Titlul de la RTV este revelator si suficient:

Instituţiile s-au aliniat în spatele lui Ponta şi Băsescu ca nişte unităţi de comando

Cred insa ca e mai mult decat atat. Discutiile aruncate in eter de intelectualii lui Basescu (boierii mintii si aspirantii la acest titlu) privind falia din societate ori lupta impotriva comunismului, cu referiri la Piata Universitatii din 1990 ori cu asocieri la Moscova (radioul Vocea Moscovei, des amintit de Monica Macovei), discutii care in sine nu au valoare axiologica, incep sa capete sens abia (acum) in lupta politica.
Nu este o lupta de idei, asa cum se incearca a se fundamenta.
Principala arma a lui Basescu ramane justitia, dar nu orice fel de justitie, ci un simulacru asa cum place multimii.
Justitia de piata, cu stenograme, cu intimitati (mai mult ori mai putin cu iz penal, aceasta nu conteaza), justitia spectaculara, pe gratis, cea care ne lumineaza cum sta treaba cu conspiratiile. Justitia ramane cel mai mare capital politic al lui TB (asa se explica de ce Predoiu a fost Ministru al Justitiei in 4 guverne).
Principala arma impotriva lui Basescu ramane lipsa sa de reprezentativitate. TB mizeaza pe faptul ca lipsa sustinerii populare se va „sublima” in lehamite. Alterneaza amenintarile cu promisiunea unei demisii, vorbeste despre cei care „nu stiu carte” si se comporta din ce in ce mai mult ca o victima (in timp ce loveste pe la spate).
Sunt doua lucruri care sar in ochi:
1. Similitudinea dintre condamnarea lui Nastase (perceptia publica, fireste) si demiterea lui Basescu de unde, prin contaminare, concluzia ca nici Basescu nu se va resemna cu pierderea functiei de pesedinte (pierdere inevitabila in actualul context), fapt echivalent cu o condamnare; si tot pe urmele acestei similitudini, Basescu va pleca numai prin forta si nicicum de bunavoie;
2. Nimeni nu se gandeste la viitor, lupta se duce la timpul prezent cu unele incursiuni in trecut. Astfel, pt USL campania anti Basescu asigura un capital electoral bun, ce poate fi cu usurinta pastrat, iar sustinatorii lui B, la randul lor, nu mai cred in putinta unei coabitari cu majoritatea parlamentara.
Pare ca gandul lui Basescu, de a rezista cat mai mult este sustinut de Vasile Dancu:
„Mitul electoratului captiv trebuie reconsiderat în România. Electoratul s-a virusat în ultimele decenii și nu mai este stabil și disciplinat. Volatilitatea este aproape o regulă, cea mai mare parte dintre români a votat în ultimii zece ani două partide, iar vreo 30% au votat chiar trei partide. O altă boală este dispariția partizanatului politic, față de anul 2000 avem mai puțin de jumătate din totalul membrilor de partid. În fine, instabilitatea reacției este dublată și de o dezideologizare și pierdere de încredere pentru soluțiile politicii și politicienilor. Sub 30% dintre români sunt interesați de politică și doar 45% aveau informația că președintele PDL este Emil Boc, deși acesta era și premier. Electoratul se lasă sedus sau cumpărat, deci trebuie ținut mereu cald. Dar, dincolo de captivitate sau noncaptivitate, o mare parte din capitalul electoral al USL se va transfera și în toamnă. Nu știm niciodată cât din acest capital va rezista. USL nu poate sta să aștepte acest transfer sau transformarea supărării pe Băsescu în capital electoral stabil, ci este obligat să alerge, să vină cu proiecte, să facă efecte de contrast. Victor Ponta este conștient că în politica de azi de la noi, cu câteva televiziuni de știri care te urmăresc și la toaletă, trebuie să alergi foarte repede pentru ca măcar să poți sta pe loc. Electoratul a devenit nerăbdător și neîncrezător, trebuie să-l apelezi tot timpul.” (sn)
 
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s