omul politic(1)

A fi om politic inseamna a intra intr-o afacere neobisnuita, plina de suspans, pe termen nedeterminat, cu satisfactii imprevizibile: mai intai trebuie sa ai un vad comercial( tradus prin receptivitatea conjuncturala a alegatorului), adica un partid, sustinatorii si un fond de comert.

Vadul comercial presupune in principal cautarea momentului optim in care sa intri in viata politica, dar si evenimentul care te propulseaza cel mai bine.

Partidul iti ofera structura (logistica).

Cei care te sustin sunt de 3 categorii: cei care au portavoce, asa-numitii formatori de opinie, cu propriul lor vad dezvoltat, apoi sustinatorii invizibili, adica cei care muncesc nemijlocit pentru tine si sustinatorii care sunt dispusi sa-ti cedeze din pozitia lor.

Fondul de comert (in care nu intra inca vadul comercial) se compune din imaginea propriu-zisa( cine pretinzi ca esti), biografia (ce ai facut pana in prezent si cu cine te-ai inhaitat in trecut), dar mai ales banii pe care intelegi sa-i investesti. Faptul de a avea bani nu este in sine suficient. in acelasi timp, imaginea despre tine ca ai bani poate constitui o garantie a seriozitatii tale (bonitatea).

Cum intri pe piata: realitatea demonstreaza ca piata oamenilor politici este suprasaturata. sunt prea multi, nu pentru ca oferta este mare si diversificata, ci pentru ca piata in sine este rigida. Cei care au reusit sa intre vor fi scosi cu mare greutate. Decesul ca om politic intervine rar in afara cauzelor biologice.

singura modalitate in care ai garantia accesului pe aceasta piata este campania agresiva.

Cazul cel mai bine reprezentat de campanie agresiva il constituie Nicusor Dan .Acest individ a avut sustinatori (din toate cele 3 categorii), fond de comert, dar nu a beneficiat suficient de mult de structura. In lipsa unui partid ( structura permanenta), existenta lui ca om politic va fi efemera si el stie asta.

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s